Melanie Vanstaen van ecologische cateringzaak 'Camillus Kookt'

 

Een gesprek over je onderneming ‘afbakenen’ (of net niet), de keuzes die je moet maken en de combinatie werk en privé. 

Na een job van acht jaar als advisieur rond duurzaamheid in de land- en tuinbouw durfde Melanie in 2017 de sprong naar het ondernemerschap wagen. Ze wilde iets creëren en met ‘Camillus Kookt’ is ze aardig in dit opzet geslaagd: het is een ecologische cateringzaak waarbij Melanie veel aandacht heeft voor seizoenen en het lokale aspect van koken. Daarnaast heeft ze ook een bosbar, maakt ze picknickpakketten en organiseert ze brunches in een kerk in Roeselare. Een bezige bij die het evenwicht tussen werk en privé tracht te bewaren, wat niet altijd een eenvoudige oefening is. 

Kom in deze video van Ondernemend Bloed meer te weten over het belang van een groot aanbod (min. 1:46), het maken van keuzes (min. 3:13) en de combinatie van werk en privé (min. 5:06). Volg onsDe hoogtepunten uit het verhaal van Melanie

1. Maakt het keuzemenu van je aanbod zo divers mogelijk

 “Het was niet dat ik van de ene dag op de andere wist wat ik wilde doen. Op een bepaald moment kwamen alle elementen samen en dan ben ik gesprongen. Uiteindelijk komt het erop neer dat je moet doen wat je graag doet.” Met ‘Camillus Kookt’ pakt Melanie het heel intuïtief aan, maar vergeet ze ook het ondernemerschap niet. “Op het einde van de dag moet er brood op de plank komen. En dat doe ik door mijn aanbod zo uitgebreid mogelijk te maken. Ik doe catering op maat, maak picknickpakketten en heb intussen ook een bosbar. Zo is mijn bereik groot en heb ik voor ieder wat wils.”  

 

2. Weet dat opofferingen en keuzes maken erbij horen

Wie een cateringzaak heeft, weet dat een keuken cruciaal is. Op dat vlak heeft Melanie keuzes moeten maken en heeft ze een stukje van haar woning moeten ‘opofferen’ om de keuken van haar zaak in onder te brengen. “Dat was even wikken en wegen. Maar je weet dat je als ondernemer soms keuzes moet maken die een impact hebben op bijvoorbeeld je woon- en leefsituatie. In mijn geval, heel concreet, was het dat ik een stukje van mijn huis moest afgeven. Dat heeft voor een pak stof gezorgd én was ook een hele investering, maar nu is het de ideale uitvalsbasis van waaruit ik mijn zaak run.” 

 

“De juiste balans vinden tussen werk en privé, daar moet je als ondernemer écht naar zoeken

- Melanie Vanstaen - Camillus Kookt

 

3. Vind een goede balans tussen privé en werk

Een belangrijke uitdaging voor Melanie, misschien wel dé belangrijkste, is om de juiste balans te vinden tussen haar zaak en haar gezin. “Dat is iets waar wel meer zelfstandigen en ondernemers mee worstelen, merk ik. Heel specifiek, in mijn geval, vallen heel wat opdrachten in het weekend. En in combinatie met mijn gezin is dat altijd wel een beetje puzzelen.” Het advies van Melanie is dan ook om hier vooraf met je gezin over te praten, je goed te laten ondersteunen en goede afspraken te maken. “Dat zorgt voor veel meer rust op drukke momenten en geeft je ook geen schuldgevoel tegenover je partner en/of kinderen.” 


Andere ondernemers aan het woord:

 

Met Ondernemend Bloed gaat Federale Verzekering op zoek naar ondernemers met een straf en inspirerend verhaal waar je véél van kan opsteken. Check dus snel de passies en succesformules van andere doorduwers en vastpakkers. 

Thumb_Laurens

 

Laurens Verbeke: “Als je voelt dat de energie er is moet je durven springen”

Laurens richtte met twee vrienden de B2B-fietsenzaak JOULE op. JOULE helpt bedrijven 

Het verhaal van Laurens

Thumb_Jean-Marc

 

Jean-Marc Duyckaerts: “Opportuniteiten zien als ondernemer? Da’s mijn ding

Deze ondernemer beet zich vast in virtual en augmented reality om zo de vastgoedsector vooruit te … 

Het verhaal van Jean-Marc

Thumb_Aléna

 

Aléna Lex-Deckers: “Ik jongleer tussen mama zijn en ondernemen

Aléna is een creatieve duizendpoot. Ze heeft nog een vaste job, heeft haar projecten in bijberoep én 

Het verhaal van Aléna

Federale Verzekering helpt ondernemers hun plannen uit te bouwen

Droom je van een onderneming, zit je bedrijf in de startblokken of wil je de verzekeringen van je onderneming herbekijken? In welke fase je als ondernemer ook zit: Federale Verzekering ondersteunt je als verzekeraar en ontzorgt je. Zo kan jij je focussen op wat écht telt: je passie.
Bekijk onze producten voor zelfstandigen
?
Hulp nodig?
Gaan

Hoe kunnen we je helpen?

Via telefoon : al klant

Tel: 02 509 04 11

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u

Via telefoon : nog geen klant

Tel: 0800 14 200

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u       

Ter plaatse

Zoek een kantoor of zetel

Jouw kantoor

Toegangsplan hoofdzetel

Jouw bescherming als klant

Federale Verzekering stelt alles in het werk jouw bescherming als klant te waarborgen en schikt zich naar de wettelijke bepalingen voor de bescherming van jouw privéleven, het gebruik van jouw gegevens en het bewaren van hun vertrouwelijkheid.

De maatschappij neemt alle noodzakelijke voorzorgen om belangenconflicten te vermijden, te voorkomen en te beheren. Ze baseert zich op objectieve criteria voor het aanvaarden van een risico, de tarificatie en de uitbreiding van de waarborgen. Je kan deze segmentatiecriteria raadplegen.

Heeft u een klacht?
Meer info

Jouw persoonlijk toegang tot Federale Verzekering ?

Alles weten over jouw contracten, jouw financiële producten of je gegevens,… met andere woorden, dankzij My Federale heb je toegang tot jouw volledig verzekerings/bellegingsportefeuille 24u/24, 
7 dagen/7 ! 

 

Meld je aanHeb je nog geen MY FEDERALE ?
Vraag het hier aan >

Heb je autoschade? Ontdek dan wat je moet doen:

Autoschade, dat brengt altijd stress met zich mee.  Om extra stress te vermijden, hebben we een duidelijk stappenplan opgesteld.  En, goed nieuws! Federale Verzekering heeft alles voorzien om jou zo snel mogelijk terug op de baan te krijgen. Tip: kies meteen voor een erkend hersteller, waarmee Federale Verzekering samenwerkt. Zo hoef je zelf geen geld voor te schieten!

Alle tips op een rij