Tim Vancouillie van E-luse, een studiebureau gespecialiseerd in energie-audits.  

 

 

Een gesprek over de impact van stijgende energieprijzen, hoe bedrijven energie kunnen besparen én het belang van personeel hierbij. 


Tim heeft de liefde voor duurzaamheid en energie met de paplepel meegekregen. En het ondernemerschap? Dat werd gevoed door het vurige verantwoordelijkheidsgevoel bij de chiro. Op een bepaald moment vielen de puzzelstukjes in elkaar en richtte hij E-Luse op. E-Luse is een studiebureau dat gespecialiseerd is in energie-audits voor productiebedrijven en kmo’s. Met E-Luse werkt Tim op drie pijlers: energie, CO2 en duurzaam ondernemen. Stuk voor stuk heel actuele én relevante thema’s. De agenda van Tim loopt dan ook over, toch vond hij de tijd om zijn insights te delen in onze ‘Ondernemend Bloed’-reeks. 

In deze video kom je meer te weten over zijn kijk als expert op de huidige energiecrisis, welke energieoplossingen er zijn voor bedrijven – van quick wins tot lange termijninvesteringen -  én hoe het betrekken van je personeel je héél wat energie kan besparen.  
 

 

 


Volg ons



De hoogtepunten uit het verhaal van Tim

1. "Het is nooit te laat voor energiebesparende maatregelen"

 

Tim legt uit dat de haast om energiebesparende maatregelen te nemen er lange tijd niet was. “De energieprijzen stonden laag. De paniek is er nu wél en bedrijven beseffen dat ze iets moeten doen. Dat kan met quick-wins of met investeringen op lange termijn. Als bedrijf moet je zien wat haalbaar is. Mijn gouden tip? Laat je bijstaan door experts! 

 

2. "Meten is weten! Met een energie-audit heb je de troeven in handen" 

Maar hoe begin je daar als onderneming nu precies aan? Tim is daar heel duidelijk in: breng je verbruik in kaart met een energie-audit (zie video hierboven). Wist je trouwens dat vanaf 2023 een energieaudit verplicht zal zijn voor alle bedrijven in Vlaanderen – hoe klein of groot ook – vanaf een bepaald verbruik? En sinds 2021 moeten grote Waalse bedrijven in hun vierjaarlijkse, verplichte energie-audit volgende punten zeker meenemen: rationeel energieverbruik, energiebesparing en hernieuwbare energie.

Vervolgens ga je als onderneming dus de quick wins zoeken: isoleren, lekken detecteren of verlichting vervangen door led-exemplaren. Wist je dat dit al een energiebesparing oplevert tot 15%? En dan kan je op basis van de energieaudit de grote energielijnen gaan uittekenen.”   

 

3. "50% van de energiebesparing wordt mee gerealiseerd door het personeel"

 

Om energie te besparen, moet je ook je eigen mensen bij dit verhaal betrekken. Dat doe je door ze op te leiden of ze bewust te maken van hun verbruik binnen de onderneming. “Om een klein voorbeeld te geven: vraag je personeel om de lichten te doven nadat ze een ruimte zijn buitengegaan. Een automatische timer kan ook, maar die verbruikt ook weer energie. Het zit ook echt in kleine dingen.” 

Tip! Lees zeker ook het artikel over hoe een energieaudit bedrijven inzicht geeft in hun eigen energieverbruik. Hier deelt Tim al enkele tips om als bedrijf energie te besparen.   


Bekijk meer Ondernemend Bloed

 

Met Ondernemend Bloed gaat Federale Verzekering op zoek naar ondernemers met een straf en inspirerend verhaal waar je véél van kan opsteken. Check dus snel de passies en succesformules van andere doorduwers en vastpakkers. 

Thumb_Sureal

 

 

Sunita Van Heers: “Mijn personal coach staat klaar voor mijn personeel”

Met SuReal geeft Sunita duurzaam advies aan (grote) vastgoedontwikkelaars. Haar personeel is …

Het verhaal van Sunita


 

Rolando Lico: "Ik had mijn idee van Youtub, maar dat maakt mij nog geen ondernemer" 

Rolando is oprichter van Miral, een mobiele carwash. Zijn ambities kregen vorm dankzij  YouthStart … 

 

Het verhaal van Rolando

Thumb_Nutchel


 

Clémence Rousseau-Dumarcet: “Groeien is ook durven loslaten” 

Clémence opende een tweede vestiging van Nutchel Cabins. En groeien, dat brengt ook nieuwe … 

 

Het verhaal van Clémence

Federale Verzekering helpt ondernemers hun plannen uit te bouwen

Droom je van een onderneming, zit je bedrijf in de startblokken of wil je de verzekeringen van je onderneming herbekijken? In welke fase je als ondernemer ook zit: Federale Verzekering ondersteunt je als verzekeraar en ontzorgt je. Zo kan jij je focussen op wat écht telt: je passie.
Bekijk onze producten voor zelfstandigen
?
Hulp nodig?
Gaan

Hoe kunnen we je helpen?

Via telefoon

Al klant:

Tel: 02 509 04 11

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u

Nog geen klant:

Tel: 0800 14 200

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u       

Ter plaatse

Zoek een kantoor of zetel

Jouw kantoor

 

Berekening premie

 

Aanvraag offertes

     

    Aanvraag offertes

    Jouw bescherming als klant

    Federale Verzekering stelt alles in het werk jouw bescherming als klant te waarborgen en schikt zich naar de wettelijke bepalingen voor de bescherming van jouw privéleven, het gebruik van jouw gegevens en het bewaren van hun vertrouwelijkheid.

    De maatschappij neemt alle noodzakelijke voorzorgen om belangenconflicten te vermijden, te voorkomen en te beheren. Ze baseert zich op objectieve criteria voor het aanvaarden van een risico, de tarificatie en de uitbreiding van de waarborgen. Je kan deze segmentatiecriteria raadplegen.

    Heeft u een klacht?
    Meer info

    Jouw persoonlijk toegang tot Federale Verzekering ?

    Alles weten over jouw contracten, jouw financiële producten of je gegevens,… met andere woorden, dankzij My Federale heb je toegang tot jouw volledig verzekerings/bellegingsportefeuille 24u/24, 
    7 dagen/7 ! 

     

    Meld je aanHeb je nog geen MY FEDERALE ?
    Vraag het hier aan >

    Heb je autoschade? Ontdek dan wat je moet doen:

    Autoschade, dat brengt altijd stress met zich mee.  Om extra stress te vermijden, hebben we een duidelijk stappenplan opgesteld.  En, goed nieuws! Federale Verzekering heeft alles voorzien om jou zo snel mogelijk terug op de baan te krijgen. Tip: kies meteen voor een erkend hersteller, waarmee Federale Verzekering samenwerkt. Zo hoef je zelf geen geld voor te schieten!

    Alle tips op een rij