?
Hulp nodig?
Gaan

Veilig op hoogte werken

 

Als werkgever heeft u een grote verantwoordelijkheid voor uw werknemers. Zeker als ze risicovolle activiteiten op hoogte uitvoeren. Gelukkig zijn er manieren om de risico’s te beperken en kunt u hen beschermen met preventiecampagnes en arbeidsongevallenverzekeringen op maat van uw bedrijf.

 

Mannen die op hoogte werken en PBM en CBM dragen

1) Risico's op (onge)vallen

 

Een van de meest voor de hand liggende risico’s bij werken op hoogte is een val. Statistieken uit het jaarverslag 2021 van Fedris.be, het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s, toont dat dit vaker voorkomt dan u denkt:

De meest risicovolle situaties zijn korte interventies – vb. snel even iets herstellen – want die worden minder doordacht uitgevoerd. Vaak gebeurt dat zonder voorafgaande risicoanalyse en met ongepaste arbeidsmiddelen. 

 

2) Risicoanalyse van uw activiteit

 

Breng alle risico’s in kaart van de uit te voeren opdracht. Met de Kinney-methode kunt u de risicograad van uw activiteit berekenen.* 

Ken een factor toe aan de ernst (E), blootstelling (B) en waarschijnlijkheid (W) van een ongeval. 

Vermenigvuldig E x B x W en u krijgt de risicograad: >400=onaanvaardbaar, 201-400=onmiddellijk ingrijpen, 71-200=verbetering nodig, 21-70=aandacht nodig, <20=evt. aanvaardbaar

*gebaseerd op mensura.be

3) Zo beperkt u de risico's

 

Met deze hiërarchisch gerangschikte maatregelen beperkt u de risico’s voor uw medewerkers:

  1. Vermijd risico
    Kan het niet wachten om de lamp of dakpan te vervangen? Neem geen risico’s die niet strikt noodzakelijk zijn. Of laat de taak aan een specialist over met kennis van zaken en de juiste uitrusting.
  2. Beperk risico aan de bron
    Kan de opdracht met minder personen uitgevoerd worden? Zo beperkt u het risico. Zet enkel medewerkers in voor risicovolle opdrachten die er ervaring mee hebben of relevante scholing genoten hebben.
  3. Vervang gevaarlijk door niet/minder gevaarlijk
    Assembleer bijvoorbeeld al zo veel mogelijk op de grond in plaats van op hoogte. Veiligheidsleuningen kunnen bijvoorbeeld perfect op voorhand op betonnen prefabelementen gemonteerd worden, voor ze op hun plaats gehesen worden.
  4. Collectieve beschermingsmiddelen
    Scherm de werkzone af met veiligheidsleuningen, hang netten onder het werkoppervlak en installeer een trappentoren voor een veilige toegang. Iedereen heeft baat bij deze ingrepen.
  5. Persoonlijke beschermingsmiddelen
    Als het voorgaande niet mogelijk of genoeg is, dan voorziet u persoonlijke beschermingsmiddelen voor zij die het nodig hebben, zoals een levenslijn en een veiligheidsharnas.
  6. Instructies & informatieplicht
    Last but not least, alle mensen op de werf hebben duidelijke veiligheidsinstructies nodig om het werk correct uit te voeren. Breng ze daarbij ook op de hoogte van de restrisico’s die er nog zijn. Werknemers hebben het recht om een taak te weigeren als ze niet over adequate arbeidsmiddelen beschikken.

 

chantier

 

 

4) Beschermingsmiddelen in goede conditie

 

De veiligheid van uw werknemers hangt af van de arbeids- en beschermmiddelen die u ter beschikking stelt. Zo zorgt u ervoor dat die pico bello in orde zijn:

5) Verzekerd werken op hoogte

 

Voor werknemers is de Arbeidsongevallenverzekering van toepassing. Deze moet verplicht afgesloten worden door de werkgever voor alle werknemers in dienst. Behalve bij opzet zijn er geen uitsluitingen. Het ongeval kan wel geweigerd worden mocht dit niet onder de definitie vallen van een arbeidsongeval. Ik denk hierbij aan een werknemer die onwel wordt op een stelling en ten val komt.

Daarnaast kunt u ook een Aanvullende Arbeidsongevallenverzekering onderschrijven voor werknemers die belangrijke functies vervullen en daarvoor een hoog loon ontvangen. Dankzij deze verzekering ontvangen zij een aanvullende vergoeding bovenop de wettelijke vergoeding in het geval van een arbeidsongeval.

Voor werkgevers en zelfstandigen is er de Ongevallenverzekering 24u op 24u. Daarmee bent u 24u op 24u beschermd, zowel in uw privé- als beroepsleven.

De preventiedienst van Federale Verzekering organiseert ook campagnes en sensibilisering over werken op hoogte. 

Voor meer informatie over de oplossingen van Federale Verzekering op uw maat, contacteer ons!

 

 

 

Lees ook

Arbeidsongevallen

Bescherm uw personeel met de beste arbeidsongevallenverzekering op de markt. Reeds voor de 5de maal bekroond met de DECAVI-trofee!

Meer details

Aanvullende Verzekering Arbeidsongevallen

Bescherm uw werknemers die belangrijke functies vervullen tegen inkomensverlies. Onderschrijf een aanvullende verzekering Arbeidsongevallen!

Meer details

Ongevallen 24u/24

De Ongevallenverzekering 24u op 24 beschermt u tegen de financiële gevolgen van een ongeval: medische kosten, arbeidsongeschiktheid, overlijden, ...

Meer details

Wettelijke bepalingen

 

Op deze producten is het Belgische recht van toepassing.

De Verplichte Arbeidsongevallenverzekering betreft steeds een contract met een duur van 3 jaar, stilzwijgend verlengd voor dezelfde periode, behalve wanneer één van de partijen ten minste 3 maanden vóór de vervaldag van de overeenkomst zich ertegen verzet.

De Verzekering Aanvullende Arbeidsongevallen betreft steeds een contract met een duur van 1 jaar, stilzwijgend verlengd voor dezelfde periode, behalve wanneer één van de partijen ten minste 3 maanden vóór de vervaldag van de overeenkomst zich ertegen verzet.

Heeft u een klacht?

Gelieve u dan in de eerste plaats te wenden tot de contactpersoon die belast is met uw dossier. Zijn/haar gegevens vindt u terug in onze briefwisseling. U kan uw klacht ook schriftelijk indienen op:

Federale Verzekering, Dienst Klachtenbeheer, Stoofstraat 12, 1000 Brussel.
Tel: 02 509 01 89 - beheer.klachten@federale.be 

Indien u niet tevreden bent met het antwoord van onze Dienst klachtenbeheer, kunt u zich richten tot de Ombudsman van de Verzekeringen, de Meeûssquare 35, 1000 Brussel - Fax: 02 547 59 75 - info@ombudsman-insurance.be

Deze bepalingen doen geen afbreuk aan uw recht om een rechtsvordering in te stellen.


Hoe kunnen we je helpen?

Via telefoon

Al klant:

Tel: 02 509 04 11

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u

Nog geen klant:

Tel: 0800 14 200

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u       

Ter plaatse

Zoek een kantoor of zetel

Jouw kantoor

 

Berekening premie

 

Aanvraag offertes

     

    Aanvraag offertes

    Jouw bescherming als klant

    Federale Verzekering stelt alles in het werk jouw bescherming als klant te waarborgen en schikt zich naar de wettelijke bepalingen voor de bescherming van jouw privéleven, het gebruik van jouw gegevens en het bewaren van hun vertrouwelijkheid.

    De maatschappij neemt alle noodzakelijke voorzorgen om belangenconflicten te vermijden, te voorkomen en te beheren. Ze baseert zich op objectieve criteria voor het aanvaarden van een risico, de tarificatie en de uitbreiding van de waarborgen. Je kan deze segmentatiecriteria raadplegen.

    Heeft u een klacht?
    Meer info

    Jouw persoonlijk toegang tot Federale Verzekering ?

    Alles weten over jouw contracten, jouw financiële producten of je gegevens,… met andere woorden, dankzij My Federale heb je toegang tot jouw volledig verzekerings/bellegingsportefeuille 24u/24, 
    7 dagen/7 ! 

     

    Meld je aanHeb je nog geen MY FEDERALE ?
    Vraag het hier aan >

    Onze schadeaangifteformulieren

    Je vindt ze hier!