?
Hulp nodig?
Gaan

 

A.I. in de bouw

 

De Artificial Intelligence Act van het Europees Parlement in juni zou de meest indrukwekkende en ontzagwekkende technologie van het moment moeten reguleren. Hoe intelligent is artificiële intelligentie (AI) vandaag? En hoe intelligent kan het morgen worden?

 

Michael Rademaker van onderzoekscentrum imec vertelt wat AI nu kan in ons land en welke impact het kan hebben in de bouwsector. Ook wat we er in de nabije toekomst van mogen verwachten en hoe de wetgeving dit in goede banen kan leiden.




 

 

 

MichaelRademaker

 

Wat is artificiële intelligentie?

 

"De definitie van AI is doorheen de jaren geëvolueerd”, gaat Michael Rademaker van start. Rademaker is AI Business Developer bij IDLab, een onderzoeksgroep van imec aan de UGent. “AI bestond initieel uit manueel gecodeerde regels: ‘als A, dan B’. Vandaag definiëren we AI als een systeem dat op basis van kwalitatieve data op een min of meer autonome manier handelingen uitvoert en aanbevelingen of voorspellingen doet. Dat gaat dus van een slimme agenda-assistent tot een zelfrijdende auto."

Ontelbaar veel toepassingen

“Doorheen de jaren is AI enorm geëvolueerd,” gaat Rademaker verder. “In 2004 vroeg Will Smith in de film ‘I, Robot’ aan een robot of die een symfonie kon schrijven. Toen leek zoiets nog onmogelijk. Sinds de doorbraak van taalrobots, zoals ChatGPT, weten we wel beter. Problemen die vroeger onoplosbaar leken, kunnen nu deels door AI aangepakt worden. AI-toepassingen draaien vaak rond het optimaliseren of automatiseren van repetitieve handelingen. Zo krijgen wij meer tijd voor niet repetitieve handelingen, waarover nagedacht moet worden. AI is dus een hulpmiddel voor de denkende mens, net zoals een spell checker. Het maakt gebruik van allerlei technieken, zoals tekstverwerking, beeldherkenning en robotica, om informatie te verzamelen, producten af te vullen en te verpakken. Als een stad grote infrastructuurwerken plant, zoals het doorknippen van een straat, kan die stad modellen op basis van historische data gebruiken om verkeershinder in te perken. Ook dat is een vorm van AI.”

 

Overal A.I.

In welke sectoren wordt AI het meest gebruikt? Ook hier keert het sleutelwoord ‘data’ terug. “In sectoren waar weinig data beschikbaar zijn en er weinig routinematige handelingen zijn, is het moeilijker om automatisatie of AI toe te passen,” legt Rademaker uit. “AI krijgt dus vooral toepassing in sectoren waar toegang is tot veel data, waar repetitieve processen voorkomen, waar trucks geladen moeten worden, waar planning en optimalisatie moeten gebeuren. Winkels gebruiken AI om te voorspellen wanneer ze welk product moeten aanvullen. Marketeers gebruiken AI om te weten waarvoor ze het advertentiebudget het best spenderen. In medische toepassingen wordt het gebruikt om potentiële huidkanker op te sporen in beelden en zelfs om nieuwe medicijnen te ontwikkelen.”


 

 

B2B_CLOUDCOMPUTING_KLEIN

Bouwen met A.I.

Wat kan de bouwsector aanvangen met AI? “Veel!”, vindt Rademaker. “In de bouw wordt AI bijvoorbeeld toegepast voor het optimaliseren van de planning, zodat de juiste mensen op het juiste moment op de juiste werf staan. Het wordt gebruikt om na te gaan hoe groot het risico is dat het voorziene budget overschreden wordt. Of via een camera op de werfkraan kunt u de aanwezigheid, de bewegingen en de uitrusting monitoren. Lopen de mensen niet in elkaars weg? Draagt iedereen een helm? Er kunnen ook sensoren in het gebouw geplaatst worden voor een ‘digital twin’. Dat is een digitale kopie van het gebouw in real time. De digital twin wordt up-to-date gehouden met de data die afkomstig zijn van de geplaatste sensoren. In een flat- of kantoorgebouw kan zo’n installatie elk verwarmings- of aircotoestel monitoren. Zo kunt u niet alleen opvolgen welke toestellen aan onderhoud toe zijn, maar ook het verbruik ervan optimaliseren. Uitstekend voor de energiebesparing! AI wordt ook toegepast voor bezettingsdetectie in kantoorgebouwen. Dat gebeurt best op een privacy-beschermende manier, bijvoorbeeld met radars die geen herkenbare beelden maken, maar wel het aantal aanwezigen in een ruimte kunnen detecteren.”

 

Wat zegt de Europese wet?

Hoe zal de wetgeving op AI evolueren en wat zijn de gevolgen voor onze bedrijven? “Technologie is moeilijk te reglementeren,” vindt Rademaker. “Toch is er op Europees vlak al een AI-wet in voorbereiding, die vier niveaurisico’s onderscheidt, van onaanvaardbaar tot minimaal. (Zie kader) Onaanvaardbaar is bijvoorbeeld het routinematig verzamelen van bepaalde biometrische gegevens. In de bouwsector zie ik daar niet meteen toepassingen voor. Heel wat toepassingen kunnen volgens mij in de laagste risicocategorie terechtkomen, zoals de automatische creatie van bouwplannen of workflowschema’s. Toch moeten we blijven rekening houden met ethische overwegingen en privacy. Als u een AI toepassing wilt die nagaat of medewerkers op de werf hun veiligheidshelm dragen, hoeft u de persoon die geen helm draagt, niet per se te herkennen. Die data moeten dus anoniem zijn. Ik geloof dus wel dat er meer regelgeving zal komen met het oog op veiligheid en de rechten van het individu, en op ethisch vlak. Daarom spreekt de EU over ‘betrouwbare AI’. Dat betekent: ethisch verantwoord, robuust, transparant en verklaarbaar. Verklaarbaarheid kunnen we deels concreet maken: we moeten weten waarop een AI-tool zich heeft gebaseerd om een bepaalde beslissing te nemen. Waarmee heeft het rekening gehouden? Welke data heeft het gebruikt? De tool hoeft niet te weten welke huidskleur iemand heeft om te checken of hij of zij al dan niet een veiligheidshelm draagt.”

 

 

Science fiction

Hoe ziet Rademaker de toekomst? Hoe groot is de kans dat een artificieel intelligente ‘Entity’, zoals in de recentste ‘Mission Impossible’, de wereldmacht in artificiële handen krijgt? “Mijn mening is dat een notie van bewustzijn en intelligentie niet zomaar transfereerbaar zijn naar een computer. De mens bestaat uit verschillende systemen: een hormonaal systeem, ons spijsverteringsstelsel, ons zenuwstelsel, ons actief redeneringsvermogen … Dat zijn aaneensluitende processen die aan verschillende snelheden draaien en ons gemoed beïnvloeden. Wij zijn er ons niet eens bewust van wat er allemaal in ons lichaam gebeurt. Een monolithische entiteit als AI zal nooit op dezelfde manier als wij intelligentie en bewustzijn kunnen hebben. Het kan zich enkel autonoom gedragen. We kunnen ons wel afvragen wat er gebeurt als AI zelf AI kan maken. De op die manier gecreëerde AI kan op zijn beurt nog slimmere AI maken. AI zou zich zelfs op een bepaald moment dommer kunnen voordoen om ons aan het lijntje te houden en intussen stiekem nog slimmer te worden. Gedroomd voer voor filosofen en sciencefictionschrijvers!”

 

 

B2B_MACHINELEARNING_KLEIN

Het gaat verbazend snel

“Dat het met AI zo snel zou gaan, heeft mij ook verbaasd,” geeft Rademaker toe. “Er is zoiets als het scaling effect van data, waardoor systemen, mits voldoende data, capaciteiten beginnen te vertonen die ze voorheen niet hadden. Denk bijvoorbeeld aan tekstgeneratie. Door voldoende tekst te verwerken, wordt het mogelijk om niet alleen bestaande tekst te corrigeren op taalfouten, maar ook nieuwe plausibel klinkende tekst te genereren. We staan op de rand van een explosie van mogelijkheden. Innovatieve start-ups zullen bestaande spelers dwingen te innoveren. Sommige zullen dat niet doen en verdwijnen.”

 

De artificial intelligence act

In juni keurde het Europees Parlement als eerste instantie ter wereld een wet goed om AI in toom te houden. Elke AI toepassing komt daarbij terecht in één van deze vier risicogroepen: minimaal risico, beperkt risico, hoog risico of onaanvaardbaar. Hoe hoger het risico, hoe groter het aantal toepassingsvoorwaarden en -verplichtingen.

 

 

Hoe kunnen we u helpen?

Via telefoon

Al klant

Tel: 02 509 04 11

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u

Nog geen klant

Tel: 0800 14 200

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u       

Op afspraak

Zoek de adviseur uit uw regio

Uw persoonlijke adviseur

 


Uw bescherming als klant

Federale Verzekering stelt alles in het werk uw bescherming als klant te waarborgen en schikt zich naar de wettelijke bepalingen voor de bescherming van uw privéleven, het gebruik van uw gegevens en het bewaren van hun vertrouwelijkheid.

De maatschappij neemt alle noodzakelijke voorzorgen om belangenconflicten te vermijden, te voorkomen en te beheren. Ze baseert zich op objectieve criteria voor het aanvaarden van een risico, de tarificatie en de uitbreiding van de waarborgen. U kunt deze segmentatiecriteria raadplegen.

Meer info

Jouw persoonlijk toegang tot Federale Verzekering ?

Alles weten over jouw contracten, jouw financiële producten of je gegevens,… met andere woorden, dankzij My Federale heb je toegang tot jouw volledig verzekerings/bellegingsportefeuille 24u/24, 
7 dagen/7 ! 

 

Meld je aanHeb je nog geen MY FEDERALE ?
Vraag het hier aan >

 

Onze schadeaangifteformulieren

Je vindt ze hier!