De Artificial Intelligence Act van het Europees Parlement in juni zou de meest indrukwekkende en ontzagwekkende technologie van het moment moeten reguleren. Hoe intelligent is artificiële intelligentie (AI) vandaag? En hoe intelligent kan het morgen worden?
"De definitie van AI is doorheen de jaren geëvolueerd”, gaat Michael Rademaker van start. Rademaker is AI Business Developer bij IDLab, een onderzoeksgroep van imec aan de UGent. “AI bestond initieel uit manueel gecodeerde regels: ‘als A, dan B’. Vandaag definiëren we AI als een systeem dat op basis van kwalitatieve data op een min of meer autonome manier handelingen uitvoert en aanbevelingen of voorspellingen doet. Dat gaat dus van een slimme agenda-assistent tot een zelfrijdende auto."
Wat kan de bouwsector aanvangen met AI? “Veel!”, vindt Rademaker. “In de bouw wordt AI bijvoorbeeld toegepast voor het optimaliseren van de planning, zodat de juiste mensen op het juiste moment op de juiste werf staan. Het wordt gebruikt om na te gaan hoe groot het risico is dat het voorziene budget overschreden wordt. Of via een camera op de werfkraan kunt u de aanwezigheid, de bewegingen en de uitrusting monitoren. Lopen de mensen niet in elkaars weg? Draagt iedereen een helm? Er kunnen ook sensoren in het gebouw geplaatst worden voor een ‘digital twin’. Dat is een digitale kopie van het gebouw in real time. De digital twin wordt up-to-date gehouden met de data die afkomstig zijn van de geplaatste sensoren. In een flat- of kantoorgebouw kan zo’n installatie elk verwarmings- of aircotoestel monitoren. Zo kunt u niet alleen opvolgen welke toestellen aan onderhoud toe zijn, maar ook het verbruik ervan optimaliseren. Uitstekend voor de energiebesparing! AI wordt ook toegepast voor bezettingsdetectie in kantoorgebouwen. Dat gebeurt best op een privacy-beschermende manier, bijvoorbeeld met radars die geen herkenbare beelden maken, maar wel het aantal aanwezigen in een ruimte kunnen detecteren.”
In juni keurde het Europees Parlement als eerste instantie ter wereld een wet goed om AI in toom te houden. Elke AI toepassing komt daarbij terecht in één van deze vier risicogroepen: minimaal risico, beperkt risico, hoog risico of onaanvaardbaar. Hoe hoger het risico, hoe groter het aantal toepassingsvoorwaarden en -verplichtingen.
Tel: 02 509 04 11
Ma - Vrij : 9u tot en met 17u
Tel: 0800 14 200
Ma - Vrij : 9u tot en met 17u
Federale Verzekering stelt alles in het werk uw bescherming als klant te waarborgen en schikt zich naar de wettelijke bepalingen voor de bescherming van uw privéleven, het gebruik van uw gegevens en het bewaren van hun vertrouwelijkheid.
De maatschappij neemt alle noodzakelijke voorzorgen om belangenconflicten te vermijden, te voorkomen en te beheren. Ze baseert zich op objectieve criteria voor het aanvaarden van een risico, de tarificatie en de uitbreiding van de waarborgen. U kunt deze segmentatiecriteria raadplegen.
Meer infoAlles weten over jouw contracten, jouw financiële producten of je gegevens,… met andere woorden, dankzij My Federale heb je toegang tot jouw volledig verzekerings/bellegingsportefeuille 24u/24,
7 dagen/7 !
Meld je aan | Heb je nog geen MY FEDERALE ? Vraag het hier aan > |