?
Hulp nodig?
Gaan
Je geld slim beheren levert op
particulieren
14 april 2020

Je geld slim beheren levert op!

Sparen helpt niet alleen om onverwachte tegenslagen het hoofd te kunnen bieden, maar ook om je meest waanzinnige doelen of dromen te verwezenlijken. En als je nu eens besliste om efficiënter te gaan sparen in 2020? Dankzij de Japanse kakebomethode is het eenvoudiger dan je denkt. Lees dus zeker verder! 

Geld opzijzetten in een digitale wereld waar alles draait om consumeren? Niet vanzelfsprekend! Vandaag kunnen we immers in een oogwenk alles betalen wat we willen. Bank- en kredietkaarten, beveiligde onlinebetalingen, gespreide betalingen en domiciliëringen zorgen ervoor dat we geen duidelijk beeld meer hebben van onze financiën, die zo kunnen ontsporen. Ons digitale geld smelt zoals sneeuw voor de zon. Daarom zoomen we graag in op een heel populaire (en doeltreffende) manier om te sparen: de kakebotechniek!

Een woordje meer

Kakebo, een nieuwe hype? Allerminst! Kakebo wordt in Japan al vele decennialang gebruikt door gezinnen om hun financiën te beheren. Het woord zelf betekent eigenlijk ‘huishoudboekje’. 

De techniek werd begin 20e eeuw voorgesteld door journaliste Motoko Hani in een tijdschrift uit die tijd. Hani was er als feministe en avant-gardiste van overtuigd dat financiële stabiliteit voor vrouwen (en dus hun gezin) essentieel was om gelukkig te zijn. Al gauw veroorzaakte de methode een revolutie bij Japanse huishoudens die hun uitgaven beter wilden beheren en onder controle houden. De doeltreffendheid en het succes van kakebo waren zo groot dat zelfs de Japanse overheid de bevolking aanmoedigde om de methode te gebruiken, ook als ze een laag inkomen hadden.

 

En vandaag?

Ook vandaag staat iedereen achter de techniek. Kakebo is zo populair in Japan dat er versies zijn voor toekomstige ouders, voor tieners, voor jonge koppels en zelfs voor kinderen. Een kakebo bijhouden is dan ook veel meer dan zijn geldzaken op op orde hebben. Het is een hele filosofie, waarbij het er vooral om draait met beide voeten op de grond te staan. 

Van Japan naar Europa: de 5 principes, volgens essayiste Dominique Loreau

De Franse essayiste Dominique Loreau, schrijfster van de bestseller ‘L’art de la simplicité’, verbleef vele jaren in het land van de Rijzende Zon. Ze is een fan van de kakebomethode en heeft de grote principes ervan vertaald, zodat de techniek ook in het Westen kan worden toegepast. Dit zijn die principes:

 • Haal op een vaste dag (bijvoorbeeld elke maandag) een vast bedrag af. Door contant te betalen ben je je veel meer bewust van je uitgaven.
 • Leg een minimumbedrag op voor uitgaven met je bankkaart (bijvoorbeeld 200 euro).
 • Noteer dagelijks je uitgaven en eventuele ontvangen bedragen. Op die manier zie je in een oogopslag hoeveel geld je hebt. Wees nauwkeurig!
 • Noteer op de pagina voor de maand in kwestie al je banktransacties (overschrijvingen, geldopnames, kaartbetalingen, domiciliëringen …)
 • Houd een maand- een jaarbudget bij volgens dit principe: spendeer 50 % van je uitgaven aan basisbehoeften (huisvesting, gas/elektriciteit, telefoon, voeding, verzekeringen enz.), 25 % aan vrije tijd en spaar de resterende 25 %.

 

Voordelen

De voordelen van kakebo? Dat de methode zo eenvoudig is! Het enige wat je nodig hebt, is pen en papier, Excel of de smartphone-app ‘Note’ en je kunt beginnen te sparen! Bovendien vergt een kakebo bijhouden slechts enkele minuten per dag. Geen lange boekhouduren en administratieve rompslomp dus. Door je budget overzichtelijk en transparant te maken, helpt de kakebo je om een duidelijk beeld te krijgen van je levensstijl. Als je beseft dat je met bepaalde uitgaven (mode, reizen, decoratie ...) overdrijft, is dat al een eerste stap naar besparen! 

Dus, klaar om de stap te zetten? Het enige wat je moet doen om een topbudgetbeheerder te worden is ... eraan beginnen. Je zult al snel merken dat een kakebo bijhouden je doet nadenken voor je iets koopt. Je kunt een eigen boekje maken, maar je vindt ook kant-en-klare modellen in de betere boekhandel. Nog een laatste tip? Regelmaat! Maak er een ritueel van. Je zult zien dat de kakebo eerst een gewoonte wordt en daarna zelfs een noodzaak. Veel spaarplezier! 

Kakebo, 3 lettergrepen die helpen om …

 • je stress te verminderen door je financiën beter te beheren;
 • je uitgaven te plannen;
 • onnodige uitgaven te vermijden
 • je bewust te worden van je levensstijl ;
 • maandelijks ongeveer 10 % te besparen;
 • niet meer dan 5 minuten per dag aan je budget te besteden. 

Wil je al dat spaargeld ook laten renderen? Denk dan aan Vita Flex 44*!

Spaarboekjes die veel opbrengen, zijn verleden tijd: met een rendement van maar 0,01 % is je geld niet beschermd tegen de inflatie. Er zijn echter nog altijd interessante beleggingen op middellange of lange termijn om je geld te laten renderen. De gouden regel? Een goed evenwicht tussen veiligheid en rendement. 

Federale Verzekering heeft een spaar- en beleggingsoplossing ontwikkeld die veiligheid en potentieel rendement bundelt door twee verzekeringstakken te combineren: tak 21 (Vita Flex 21), met kapitaalgarantie en een jaarlijks gewaarborgde rentevoet op de premies, en tak 23 (Vita Flex 23), voor een potentieel hoger rendement, maar zonder kapitaalgarantie en een rendement dat kan variëren in functie van de marktomstandigheden. Afhankelijk van je profiel, risicobereidheid en behoeften biedt Vita Flex 23 keuze uit een 8 gediversifieerde beleggingsfondsen met een langetermijnfocus: investeringen in de eurozone, groeilanden, bedrijven actief in de klimaattransitie, vastgoed enz. 
 

De dubbele flexibiliteit van Vita Flex 44

De Vita Flex 44-levensverzekering heet niet toevallig zo. Ze is namelijk op twee niveaus flexibel. Zo kun je qua financiering kiezen tussen periodieke stortingen (spaarformule) of een eenmalige storting (invest-formule). En je kunt beide zelfs combineren. 

Vervolgens kun je ook de kapitaalbescherming bepalen aan de hand van de verhouding tussen tak 21 en 23, en door uit onze tak 23-fondsen het fonds te kiezen waarvan de risicoklasse het best aansluit bij jouw profiel.   

Belangrijk om hierbij op te merken is dat Vita Flex 44 een formule is om te sparen en beleggen op lange termijn. Deze oplossing is dus niet geschikt voor wie op zoek is naar een liquide belegging (d.w.z. een belegging waarbij geld en liquide middelen snel beschikbaar zijn).

Voor Vita Flex 44 gelden beheerskosten, maar geen instapkosten. Qua fiscaliteit wordt er een verzekeringstaks van 2 % geheven op de premies. Voor tak 21 is roerende voorheffing verschuldigd bij afkoop gedurende de eerste 8 jaar van het contract. Er is daarentegen geen roerende voorheffing in tak 23. 
 


Zin om op lange termijn te sparen? Hier ontdek Vita Flex 44.*Wettelijke bepalingen

Op dit product is het Belgisch recht van toepassing.
De overeenkomst is van onbepaalde duur.
Het contract eindigt bij volledige afkoop of bij overlijden van de verzekerde. Ontdek de segmentatiecriteria van Vita Flex 44.
Elke beslissing tot onderschrijving van Vita Flex 44 moet gebaseerd zijn op een grondige analyse van het Essentiële-Informatiedocument, de productfiche, de algemene voorwaarden, de beheersreglementen en de Technische fiches van de verschillende fondsen. Al deze documenten kunnen onderaan de Vita Flex 44 productpagina worden gedownload.


Hoe kunnen we je helpen?

Via telefoon : al klant

Tel: 02 509 04 11

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u

Via telefoon : nog geen klant

Tel: 0800 14 200

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u       

Ter plaatse

Zoek een kantoor of zetel

Jouw kantoor

Toegangsplan hoofdzetel

Berekening premie

 

Aanvraag offertes

  Jouw bescherming als klant

  Federale Verzekering stelt alles in het werk jouw bescherming als klant te waarborgen en schikt zich naar de wettelijke bepalingen voor de bescherming van jouw privéleven, het gebruik van jouw gegevens en het bewaren van hun vertrouwelijkheid.

  De maatschappij neemt alle noodzakelijke voorzorgen om belangenconflicten te vermijden, te voorkomen en te beheren. Ze baseert zich op objectieve criteria voor het aanvaarden van een risico, de tarificatie en de uitbreiding van de waarborgen. Je kan deze segmentatiecriteria raadplegen.

  Heeft u een klacht?
  Meer info

  Jouw persoonlijk toegang tot Federale Verzekering ?

  Alles weten over jouw contracten, jouw financiële producten of je gegevens,… met andere woorden, dankzij My Federale heb je toegang tot jouw volledig verzekerings/bellegingsportefeuille 24u/24, 
  7 dagen/7 ! 

   

  Meld je aanHeb je nog geen MY FEDERALE ?
  Vraag het hier aan >

  Heb je autoschade? Ontdek dan wat je moet doen:

  Autoschade, dat brengt altijd stress met zich mee.  Om extra stress te vermijden, hebben we een duidelijk stappenplan opgesteld.  En, goed nieuws! Federale Verzekering heeft alles voorzien om jou zo snel mogelijk terug op de baan te krijgen. Tip: kies meteen voor een erkend hersteller, waarmee Federale Verzekering samenwerkt. Zo hoef je zelf geen geld voor te schieten!

  Alle tips op een rij