?
Hulp nodig?
Gaan

Nieuws

  Man op step
  particulieren
  18 april 2024

  Nieuwe wetgeving verplichte B.A. Motorrijtuigen

  Sinds 12/04/2024 is er een nieuwe wetgeving* van kracht wat betreft de verplichte Burgerlijke Aansprakelijkheid Motorrijtuigen. Ze is van toepassing op een aantal trage voertuigen waarvoor een verzekering niet verplicht is. 

  Tegelijk wordt de verzekeringsplicht uitgebreid naar motorrijtuigen die zich op strikt privaat terrein voortbewegen.  

  Welke motorrijtuigen zijn vrijgesteld van verzekeringsplicht?  

  • Zij die door een motor kunnen worden aangedreven en een maximumsnelheid van niet meer dan 6 km/u en een maximale massa van niet meer dan 100kg. Denk aan sommige elektrische fietsen. 

  • Zij die door een motor worden aangedreven met een maximumsnelheid van niet meer dan 25km/u en een maximale masse van niet meer dan 25kg. Denk aan een elektrische step, of een monowheel, een hoverboard, ...  

  • Gemotoriseerde rolstoelen die enkel gebruikt worden door personen met een lichamelijke handicap.  

  Het gewicht van de accu wordt steeds meegeteld in het bepalen van de maximale massa.  

  De verzekeringsplicht wordt tegelijk ook uitgebreid naar voertuigen die zich op strikt private terreinen bevinden. Denk maar een voertuig dat enkel op grote, private fabrieksterreinen rondrijden. Zodra er een verplichte B.A.-motorrijtuigen is afgesloten, is deze dan ook van toepassing op dit privéterrein.  

  Als het gebruik van het voertuig op de openbare weg niet is toegestaan, dan is er geen verzekeringsplicht, bv. als het voertuig niet ingeschreven is.  

  * Wet van 17 maart 2024 tot wijziging van de wet van 21 november 1989 betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen. 

  Hoe kunnen we je helpen?

  Via telefoon : al klant

  Tel: 02 509 04 11

  Ma - Vrij : 9u tot en met 17u

  Via telefoon : nog geen klant

  Tel: 0800 14 200

  Ma - Vrij : 9u tot en met 17u       

  Ter plaatse

  Zoek een kantoor of zetel

  Jouw kantoor

  Toegangsplan hoofdzetel

  Berekening premie

   

  Aanvraag offertes

   Jouw bescherming als klant

   Federale Verzekering stelt alles in het werk jouw bescherming als klant te waarborgen en schikt zich naar de wettelijke bepalingen voor de bescherming van jouw privéleven, het gebruik van jouw gegevens en het bewaren van hun vertrouwelijkheid.

   De maatschappij neemt alle noodzakelijke voorzorgen om belangenconflicten te vermijden, te voorkomen en te beheren. Ze baseert zich op objectieve criteria voor het aanvaarden van een risico, de tarificatie en de uitbreiding van de waarborgen. Je kan deze segmentatiecriteria raadplegen.

   Heeft u een klacht?
   Meer info

   Jouw persoonlijk toegang tot Federale Verzekering ?

   Alles weten over jouw contracten, jouw financiële producten of je gegevens,… met andere woorden, dankzij My Federale heb je toegang tot jouw volledig verzekerings/bellegingsportefeuille 24u/24, 
   7 dagen/7 ! 

    

   Meld je aanHeb je nog geen MY FEDERALE ?
   Vraag het hier aan >

   Heb je autoschade? Ontdek dan wat je moet doen:

   Autoschade, dat brengt altijd stress met zich mee.  Om extra stress te vermijden, hebben we een duidelijk stappenplan opgesteld.  En, goed nieuws! Federale Verzekering heeft alles voorzien om jou zo snel mogelijk terug op de baan te krijgen. Tip: kies meteen voor een erkend hersteller, waarmee Federale Verzekering samenwerkt. Zo hoef je zelf geen geld voor te schieten!

   Alle tips op een rij