?
Hulp nodig?
Gaan

Hoe uw bouwplaatsen tegen diefstal beschermen?

Het is een harde realiteit in de bouwsector: één op de twee aannemers krijgt minstens één keer per jaar dieven over de vloer op zijn bouwplaats. Die gaan met van alles aan de haal: van een gewone boormachine over stalen kabels tot zelfs een bulldozer. Michael De Maeseneire, Afdelingsverantwoordelijke Preventie bij Federale Verzekering, geeft enkele praktische tips om een bouwplaats beter te beveiligen.

bouw-mijn.werven-alle.bouwplaats.risico's

 

Een extreem geval: een bouwplaats die wordt leeggeplunderd met opleggers:

Wanneer de werken op een bouwplaats stilliggen (’s avonds, tijdens feestdagen of tijdens het bouwverlof), neemt volgens cijfers van de Confederatie Bouw het risico op een diefstal met 50 % toe. Dit betekent niet alleen een financieel verlies dat hoog kan oplopen. Een diefstal kan ook de planning in de war sturen en de voortgang van het werk op de bouwplaats hinderen of zelfs onmogelijk maken. Michael De Maeseneire bevindt zich vaak op het terrein en stelt  vast: “Werkelijk alles wordt gestolen op een bouwplaats. Betonmolens, stroomgeneratoren, mechanische minischoppen, stalen kabels, verwarmingsketels en zelfs hijskranen. Dieven deinzen werkelijk voor niets terug, want sommigen halen zelfs een hele bouwplaats leeg met een trekker met oplegger. Soms zelfs met een uitzonderlijk transport.” De beste manier om u te wapenen tegen dit soort schadegevallen blijft uiteraard een verzekering Machinebreuk of Alle Bouwplaats Risico’s (zie kadertekst). Daarnaast bestaan er eenvoudige maatregelen om de risico’s in te perken.

 

Eenvoudige en doeltreffende preventietips

 

Door de aard, de omvang en de duur van een bouwplaats is het niet altijd mogelijk om al het materiaal te verwijderen als de werken een tijdje stilliggen. Of het nu gaat om een korte periode of een periode van enkele weken zoals tijdens het bouwverlof in de zomer. Preventiespecialist Michael De Maeseneire licht graag enkele concrete maatregelen toe. Het doel is om iedereen ervan bewust te maken dat de risico’s op diefstal kunnen worden beperkt.

 

 

1) Inventariseer en markeer de machines

Een goedkope en doeltreffende oplossing: breng het logo van uw onderneming aan op elke machine. “Op die manier zijn ze duidelijk gemarkeerd en bovendien kunt u dit beschouwen als extra reclame.” Michael De Maeseneire stelt een probleem vast: weinig aannemers beschikken over een gedetailleerde inventaris van hun bouwplaatsmateriaal met een foto van elke machine. “Ik raad aan om een inventaris aan te leggen. Bij een diefstal kunt u zo gemakkelijker een klacht neerleggen bij de politie.” Het is ook mogelijk om de machines op te sporen via gps. Een geolokalisatiesysteem in de machines installeren, bijvoorbeeld aan de hand van een chip die via gps kan worden opgespoord, is een uiterst doeltreffend alternatief bij diefstal. Op elk moment weet de aannemer dan waar een bepaalde machine zich bevindt.

2) Organiseer toezicht door de politie of gespecialiseerde diensten

Dit is eenvoudig te regelen: het volstaat om contact op te nemen met de politie en het adres van de bouwplaats te melden. Doorgaans zal de politie gratis een oogje in het zeil houden. Aannemers kunnen ook gespecialiseerd personeel inhuren om toezicht te houden op hun bouwplaats. Ze kunnen camera’s installeren die alles de klok rond registreren, of ze kunnen een beroep doen op bewegingssensoren.


 

chantier

 

 


3) Richt de bouwplaats defensief in

De aannemer is wettelijk verplicht om zijn bouwplaats af te sluiten, maar niet alle oplossingen zijn daarvoor even goed. Michael De Maeseneire raadt aan om metalen hekken van twee meter hoog te plaatsen. Ze moeten goed zijn verankerd in de grond en degelijk aan elkaar zijn vastgemaakt. Zo vormen de hekken een eerste hindernis voor wie de bouwplaats wil binnendringen.

4) Laat machines en materialen geleidelijk leveren

Vermijd in de mate van het mogelijke dat alle machines en al het materiaal (verwarmingsketels, buizen, enz.) in één keer of te lang op voorhand worden geleverd op de bouwplaats. Want dan moet u die opslaan en dat verhoogt het risico op diefstal. Onze expert beveelt aan om het materiaal te laten leveren op het moment dat u het nodig hebt.

 

 


 

bouw-mijn.werven

 


 

5) Parkeer bestelwagens in een afgesloten garage

Uit ervaring weten we dat kleine ondernemingen (plafonneerders, verwarmingstechnici ...) hun bestelwagens boordevol materiaal, beter parkeren in een vergrendelde garage of hangar. Laat die niet staan op de openbare weg of op een parkeerplaats voor de onderneming. “Het komt al te vaak voor dat een bestelwagen ’s nachts helemaal wordt leeggeplunderd.” Hetzelfde geldt voor containers, bouwketen en voertuigen: doe die altijd op slot en parkeer ze op een strategische plaats, goed zichtbaar in de stad of verborgen op het platteland. Zo brengt u dieven niet op verkeerde gedachten.

6) Beveilig waardevolle materialen

Als u niet anders kunt dan materialen op de bouwplaats op te slaan, plaats dan de materialen met de grootste waarde, bijvoorbeeld zware koperdraden, het verst van de openbare weg. Michael De Maeseneire beveelt ook eenvoudige handelingen aan: plaats bijvoorbeeld betonblokken of de grijper van een laadmachine op een stroomgenerator. Als u een gewicht op een machine plaatst, wordt het moeilijker om ze te stelen. “Maar u mag nooit een gereedschapskoffer of iets dergelijks aan een torenkraan hangen om die buiten bereik te plaatsen. Dat is een gevaarlijke gewoonte. Als het flink waait, kan de kraan uit zijn evenwicht worden gebracht en kan het materiaal naar beneden vallen, met bijkomende schade tot gevolg.”

 

Federale Verzekering heeft verzekeringen op maat van aannemers

 

De verzekering Machinebreuk  verzekert materiële schade ten gevolge van interne en/of externe oorzaken, en de diefstal van bouwplaatsmachines.

 

De verzekering Alle Bouwplaats Risico’s verzekert materiële schade en de diefstal van materialen en bouwelementen die geïntegreerd moeten worden in het gebouw (verwarmingsketels, ruiten, deuren, bakstenen ...).

 

 

Lees ook

Alle Bouwplaats Risico's

Verantwoordelijk voor een bouwwerf tot aan de voorlopige oplevering? Bescherm u zelf goed met onze ABR-verzekering! En ze is op uw maat!

Meer details

Construct-10

Bescherm uw tienjarige aansprakelijkheid met Construct-10, ontwikkeld in samenwerking met de bouw en voor de bouw.

Meer details

Machinebreuk

Uw bouwmachines zijn dure materialen en zijn van groot belang voor uw onderneming. Verzeker ze optimaal met onze verzekering Machinebreuk.

Meer details

 


Hoe kunnen we je helpen?

Via telefoon

Al klant:

Tel: 02 509 04 11

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u

Nog geen klant:

Tel: 0800 14 200

Ma - Vrij : 9u tot en met 17u       

Ter plaatse

Zoek een kantoor of zetel

Jouw kantoor

 

Berekening premie

 

Aanvraag offertes

     

    Aanvraag offertes

    Jouw bescherming als klant

    Federale Verzekering stelt alles in het werk jouw bescherming als klant te waarborgen en schikt zich naar de wettelijke bepalingen voor de bescherming van jouw privéleven, het gebruik van jouw gegevens en het bewaren van hun vertrouwelijkheid.

    De maatschappij neemt alle noodzakelijke voorzorgen om belangenconflicten te vermijden, te voorkomen en te beheren. Ze baseert zich op objectieve criteria voor het aanvaarden van een risico, de tarificatie en de uitbreiding van de waarborgen. Je kan deze segmentatiecriteria raadplegen.

    Heeft u een klacht?
    Meer info

    Jouw persoonlijk toegang tot Federale Verzekering ?

    Alles weten over jouw contracten, jouw financiële producten of je gegevens,… met andere woorden, dankzij My Federale heb je toegang tot jouw volledig verzekerings/bellegingsportefeuille 24u/24, 
    7 dagen/7 ! 

     

    Meld je aanHeb je nog geen MY FEDERALE ?
    Vraag het hier aan >

    Onze schadeaangifteformulieren

    Je vindt ze hier!